اورژانس هوایی، پوشش خدمات سلامت در نقاط كور

اورژانس هوایی، پوشش خدمات سلامت در نقاط كور

به گزارش سلامت ایرنا- گسترش خدمات اورژانس هوایی در نقاط مختلف کشور همچون مناطق دور افتاده بوشهر از دستاوردهای مهم دولت در هشت سال قبل است که علاوه بر ارتقای سطح سلامت شهروندان، افزایش امید به زندگی را برای حادثه دیدگان در مناطق محروم و سخت گذر بوجود آورده است.


به گزارش سلامت به نقل از ایرنا، دستاورد چشم گیر دولت در هشت سال گذشته برای توسعه پایگاه های اورژانس هوایی مجهز به بالگرد امداد و کادر درمانی متخصص در قالب اجرای "طرح تحول نظام سلامت" تابحال فعالیت بیشتر از ۴۷ پایگاه اورژانس هوایی در کشور با بیشتر از ۲۳ هزار مورد مأموریت امداد هوایی را رقم زده است.
امروز اهمیت خدمات پزشکی اورژانس هوایی در مدیریت زمان در حوادث و انتقال مصدومان به مراکز درمانی بیشتر از پیش روشن شده است و در مواردی که فاصله بین محل حادثه و مراکز درمانی زیاد است و یا این که زمان نقش کلیدی در درمان بیمار دارد، انتقال هوایی بیماران به مراکز درمانی بهترین راه نجات جان آنها است.
آمبولانس هوایی در مقایسه با نوع زمینی شعاع عملیاتی گسترده تری دارو و می تواند در زمان بسیار کوتاهی دارو، تجهیزات و کادر پزشکی را به نقاط دور دست و صعب العبور اعزام کند یا بیماران را به مراکز درمانی مجهز انتقال دهد که باید به این مورد به دید فرصت نگاه شود.
اورژانس هوایی لزوم بخش سلامت که در دولت تدبیر و امید محقق شد
نبود اورژانس هوایی در کشور برای خدمات رسانی به مردم در شرایط اضطراری بخصوص در مناطق دور دست که همواره به علت صعب العبور بودن مسیر امکان خدمات رسانی سریع و بموقع به مردم وجود نداشت همچون کاستی های بخش بهداشت و درمان به شمار می رفت که این کمبود در ایام نخست شروع به کار دولت یازدهم مورد توجه مسؤلان قرار گرفت و زیربنای راه اندازی این خدمت مهم، موثر و ماندگار در کشور بوجود آمد و در این زمان شاهد انتشار اخبار مختلفی از عملکرد مثبت و بموقع بالگرد اورژانس بودیم به نحوی که در این زمان برپایه اعلام مسؤلان اورژانس کشور بیشتر از ۳۳ هزار و ۵۰۰ بیمار و مجروح به وسیله بالگردهای اورژانس به بیمارستان ها و مراکز درمانی منتقل شده اند.


انتقال مادران آبستن پرخطر، تولد نوزدان بر فراز آسمان ها در بالگرد اورژانس، رساندن اعضای پیوندی، انتقال بیماران کد ۲۴۷ سکته قلبی و کد ۷۲۴ سکته مغزی و سوختگی به وسیله بالگرد اورژانس بخشی از اخباری است که هر انسانی با شنیدن امداد رسانی به این افراد و نجات جان آنها خوشحال و در این بین سانحه دادن بالگردهای اورژانس و جان دادن کادر پرواز و تکنسین های اورژانس در راه خدمت رسانی به مصدومان هم هیچگاه از ذهن ها پاک نمی گردد.
تحول در خدمات نظام سلامت با راه اندازی اورژانس هوایی
ماهیت حضور و وجود اورژانس ۱۱۵ در دنیا و عرضه خدمات تخصصی در کمترین زمان ممکن برای مدیریت درمان با یک روال مشخص انجام می شود اما با عنایت به وضعیت راه ها و وجود مناطق صعب العبور جای خالی سیستم هوایی و دسترسی بموقع مصدوم به خدمات سلامت همواره بعنوان یک نیاز اساسی احساس می شد.
به طور قطع استقرار بیمارستان های تخصصی در همه مناطق برای انتقال بیمار امکان پذیر نیست بنابراین از سال ۱۳۸۰ انتقال هوایی بیماران در کشور به صورت بسیار محدود در استانهای تهران و فارس انجام و پس از ۱۲ سال برای اولین بار در سال ۱۳۹۲ با عنایت به لزوم راه اندازی اورژانس هوایی بعنوان یک احتیاج به شدت از جانب دولت پی گیری شد.
به گفته معاون فنی سازمان اورژانس ۱۱۵ استان بوشهر راه اندازی اورژانس هوایی برای نجات بیماران از مرگ و جلوگیری از نقص عضو در وقت طلایی از مهم ترین خدمات دولت تدبیر و امید در بخش سلامت بود و این استان همچون ۱۴ استان نخستی بود که با استفاده از توان هوادریای پایگاه دریایی بوشهر برای اولین بار از ۱۸ مرداد سال ۱۳۹۳ مبادرت به راه اندازی پایگاه اورژانس هوایی کرد و سالانه به صورت میانگین ۳۹ پرواز داشته است.
علیرضا پورشمس ادامه می دهد: با عنایت به موقعیت استراتژیک استان بوشهر، وجود جزیره خارگ و شرایط سخت انتقال بیمار در صورت نامساعد بودن شرایط جوی، وجود مناطق کوهستانی و دور از دسترس مانند مناطق صعبالعبور دشتستان و دشتی که فاصله بسیاری با مراکز درمانی دارند، نقاط پرخطر مرزی، لزوم تاسیس و راه اندازی اورژانس هوایی برای استان بوشهر را دوچندان کرده بود.


او به خبرنگار ایرنا می گوید: آمار مأموریت ها و پروازهای پایگاه اورژانس در ابتدا به علت محدودیت ۱۵۰ کیلومتری شعاع پروازی در این استان کم و متناسب با طول ۸۰۰ کیلومتری استان بوشهر و فاصله ۳۲۰ کیلومتری آن تا استان فارس نبود بنابراین با رایزنی مسؤلان استان از سال ۹۶ یک فروند بالگرد اختصاصی برای اورژانس تأمین و امروز بدون هیچ محدودیت مسافت پروازی خدمات رسانی به بیماران به نحو مطلوبی انجام می شود.
به گفته پورشمس با تحولات انجام شده خدمات اورژانس هوایی از سال ۹۶ تابحال پررنگ تر شده به نحوی که در چهار سال گذشته بالگرد اورژانس هوایی بیشتر از ۱۵۰ سورتی پرواز برای نجات افراد در استان بوشهر انجام داده است.
او، بابیان این که راه های آبی و مسیرهای سخت گذر در استان بوشهر زیاد است ادامه می دهد: استفاده از بالگرد برای امدادرسانی به مردم یکی از وظایف اصلی اورژانس بشمار می رود و تأثیر این امدادرسانی در زمان های طلایی برای نجات عضو یا جان مصدومان در کنار مأموریت های عملیاتی مشهود است.
قدردانی ساکنان مناطق محروم و دور دست بوشهر از خدمات اورژانس هوایی
روستانشینان و ساکنان مناطق دوردست و صعب العبور استان بوشهر حضور بالگرد اورژانس برای نجات یک مادرباردار، نجات چوپانی که از دره ای سقوط کرده و یا مصدومی که بر اثر تصادف گرفتار شکستگی های مختلف و کاهش سطح هوشیاری شده را به صورت یقین فراموش نکرده و بخصوص اهمیت وجود سفید جامگان اورژانس هوایی را بیشتر از همه می دانند.
حضور موثر و بموقع بالگرد اورژانس و انتقال بیماران گرفتار شرایط اضطراری به مرکز شهرستان و استان امروز توانسته مرهمی بر مشکلات روستانشینان و نقطه امیدی برای آنان باشد چون در این چند سال در همه شرایط سخت در کمترین زمان بالگرد اورژانس هوایی در منطقه حاضر و به مردم خدمت رسانی کرده است اینها بخشی از صحبت های شکرالله رضایی از اهالی روستای طلحه از توابع بخش بوشکان شهرستان دشتستان است.
به گفته رضایی هرچند امروز با راه اندازی خانه های سلامت و مراکز بهداشتی خیلی از کمبودهای بهداشتی و درمانی در دوردست ترین مناطق برطرف شده است اما در بعضی مواقع حوادث مختلفی همچون سقوط از کوه، سوختگی و یا قطع عضوی برای فردی از اهالی روستاها پیش می آید که با عنایت به صعب العبور بودن منطقه تنها این بالگرد اورژانس است که می تواند با حضور بموقع خود باعث نجات بیمار شود.
رضایی معتقد است: امروز مردم روستا با خدمات اورژانس هوایی آشنا هستند و با عنایت به کارکرد و اهمیت وجود این خدمت برای مردم این منطقه، این آمادگی وجود دارد که پد بالگرد برای روان سازی فرود بالگرد در منطقه ایجاد شود.


شکرالله حسینی از منطقه رود فاریاب بخش ارم شهرستان دشتستان هم می گوید: امروز بالگرد اورژانس برای روستانشینان مناطق دور دست به آمبولانس هوایی تبدیل گشته است که توانسته با حضور بموقع و انتقال بیمار در کمترین زمان ممکن از بسیاری مرگ ها در روستاها و مناطق دوردست جلوگیری نماید و مردم انتظار دارند زمینه عرضه این خدمت مهم و حیاتی تقویت شود.
به گفته حسینی نبود پد بالگرد در خیلی از روستاها از مشکلات بالگرد اورژانس است که با طراحی و جانمایی بخصوص در روستاهایی که در مسیرهای سخت گذر قرار دارند در صورت وقوع حادثه ای مجبور نیستیم فرد مصدوم را به روستای دیگری که امکان فرود بالگرد وجود دارد منتقل شود.
شناسایی ۵۲ نقطه روستایی برای راه اندازی پد بالگرد در استان بوشهر
البته کمبود نیروی انسانی، هزینه مالی بالای پرواز، نبود بالگردهای تخصصی و کمبود پایگاه های اورژانس از چالش های اورژانس هوایی است. همینطور جدی ترین تهدید اورژانس هوایی بخصوص در حوادث شهری و جاده ای وجود موانع فیزیکی و محیطی همچون جاده ها و گذرگاه های باریک، ساختمان های مرتفع، دکل ها و تیرها، پایه های چراغ و کابل های هوایی برق و مخابرات، نامناسب بودن پد فرود بالگرد است که این شرایط از قابلیت های بالگرد اورژانس در نقاط متعدد می کاهد و در مواردی باعث اختلال در مأموریت می شود.
شناسایی زمینی مناسب بعنوان پد فرود بالگرد همچون موارد لازم و مهم به شمار می آید که باید این مهم در نظر گرفته شود تا بالگرد در زمان بحران بتواند برای نشستن و برخاستن از آن استفاده نماید.
به گفته معاون فنی سازمان اورژانس ۱۱۵ استان بوشهر برپایه مصوبه های کمیسیون ایمنی راه ها، استان بوشهر دارای ظرفیت نامحدودی جهت راه اندازی پد فرود بالگرد اورژانس است و در همین ارتباط با عنایت به استانداردهای موجود ۵۲ نقطه در این استان بعنوان پد فرود بالگرد شناسایی شده است.


پورشمس ادامه می دهد: در زمان حاضر پد فرود بالگرد در منطقه رود فاریاب، بیمارستان های گناوه، کنگان، سلمان فارسی تأمین اجتماعی، مجتمع خدمات رفاهی خلیج فارس و منطقه بوشکان مجهز و شناسنامه دار هستند.
به بیان پورشمس خیلی از روستاها و مناطق دورافتاده و صعب العبور می توانند با اختصاص زمینی چند منظوره علاوه بر این که زمینه فرود بدون مشکل بالگرد اورژانس هوایی را فراهم نمایند، از این محل بعنوان نقطه امنی برای روستائیان در مواقع خاص هم استفاده کنند.
زمین مورد نیاز برای ساخت پایگاه اورژانس هوایی بوشهر تأمین شده است
با توجه به موقعیت استراتژیک و بروز حوادث غیرمترقبه مختلف دراستان بوشهر و احتیاج به حضور نیروهای امدادی در مناطق مختلف، راه اندازی پایگاه اورژانس هوایی به منظور استقرار بالگرد امدادی و پزشکی انجام شده است.
به گفته پورشمس در همین ارتباط زمینی به مساحت ۳۵ هزار مترمربع درمحدوده گذر امام علی (ع) بوشهر برای ساخت پایگاه اورژانس هوایی پیشبینی شده و تابحال ۲میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اعتبار هم برای آن جذب شده است.
وی ضمن اشاره به اهمیت وجود بالگرد اورژانس هوایی در استان بوشهر برضرورت مرتفع ساختن مشکلات مالی و تأمین اعتبار لازم برای راه اندازی پایگاه اورژانس هوایی در استان بوشهر و همینطور پرداخت بدهی های معوقه به شرکت هلیکوپتری در استان با هدف فعال نگه داشتن این خدمت مهم و اساسی تصریح کرد.



1400/03/13
23:32:34
5.0 / 5
784
تگهای خبر: اختلال , استاندارد , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
سلامت