بزاق دهان می تواند از پوسیدگی دندان ها جلوگیری نماید
به گزارش سلامت، برخی از والدین به خاطر ترس از پوسیدگی دندان ها، از دادن آبمیوه به فرزندانشان امتناع می کنند.
به گزارش سلامت به نقل از مهر به نقل از مدیسن نت، اما طبق یک مطالعه جدید، اثرات بد آبمیوه بر سلامت دهان و دندان کودک می تواند به لطف خواص قابل توجه بزاق، کوتاه مدت باشد.
محققان گفتند که بزاق با تشکیل یک لایه لغزنده روی دندان ها، از دندان ها و لثه ها در مقابل باکتری ها محافظت می کند و همین طور می تواند به ترمیم لطمه های اولیه مینای دندان کمک نماید.
محققان گزارش دادند که نوشیدن مقداری آب سیب بطور موقت این محافظت را مختل می کند، اما این اثر ظرف ۱۰ دقیقه از بین می رود.
در واقع، پژوهشگران دریافتند که آب موجب اختلال اولیه بیشتری در خواص محافظتی بزاق می شود، بااینکه بهبودی بسیار سریع تر است.
«مهدی مطهر»، محقق اصلی در دانشکده دندانپزشکی، بهداشت و مراقبت های دانشگاه پورتسموث در بریتانیا اظهار داشت: «مدت هاست که اعتقاد بر این است که آب سیب، مانند سایر نوشیدنی های اسیدی، فورا به سلامت دهان و دندان ما، همچون دندان ها، لطمه می رساند. در عین حال، تحقیقات ما نشان داده است که بزاق نقش حیاتی در محافظت و ترمیم سریع دهان برای ممانعت از لطمه های پایدار دارد.»
با این حال، یک «اما» وجود دارد.
مطهر اضافه کرد: «اما مهم می باشد که به این نکته اشاره نماییم که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب سیب- با نوشیدن مکرر آن یا عدم شستشوی دهان با آب بعد از نوشیدن- می تواند تأثیر منفی طولانی مدت بر بهداشت دهان و دندان ما داشته باشد.»
برای این مطالعه، پژوهشگران از ۳۲ دانشجوی سالم و کارمند دانشگاه خواستند که دهان خودرا به مدت یک دقیقه با آب سیب بشویند، سپس این پروسه را با آب لوله کشی تکرار کنند.
این تیم از روشهای فنی آزمایشگاهی پیشرفته برای اندازه گیری میزان لغزنده بودن و محافظت بزاق قبل و پس از نوشیدن هر دو نوشیدنی استفاده نمود.
نتایج نشان داد که پروتئین های کلیدی موجود در بزاق هنگام نوشیدن آب سیب تحت تأثیر قرار می گیرند، اما موسین ها- پروتئین های روان کننده اصلی بزاق- پایدار می مانند.
محققان گفتند که بعد از یک جرعه آب سیب، روان کنندگی به حالت عادی برمی گردد برای اینکه موسین ها کار محافظتی لغزنده خودرا از سر می گیرند.
مطهر اظهار داشت: «بزرگترین شوک این بود که کشف شد شستشوی دهان با آب لوله کشی در حقیقت موجب اصطکاک و اختلال بیشتری نسبت به آب سیب می شود.»
آزمایش های آزمایشگاهی نشان داد که آب لوله کشی حاوی غلظت بالایی از سدیم، پتاسیم و منیزیم است که با موسین ها تداخل ایجاد می کنند.
این نتایج نشان داده است که نوشیدن آب میوه گاهی اوقات امکان دارد به سبب نحوه عملکرد بزاق، فوراً مضر نباشد. اما پژوهشگران هشدار دادند که نوشیدن آبمیوه در طول روز می تواند دفاع طبیعی بزاق را از بین ببرد و بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارد.
مطهر اضافه کرد: «آن را مانند یک بریدگی روی پوست خود درنظر بگیرید. بدن شما می تواند لطمه های کوچک و گاه به گاه را به خوبی التیام بخشد، اما اگر مدام زخم را باردیگر باز کنید، مشکل ساز می شود. همین اصل در اینجا نیز صدق می کند.»
محققان سفارش می کنند خردسالان و بزرگسالانی که می خواهند مقداری آب میوه بنوشند، باید:
• آب میوه را به سرعت بنوشند، نه این که آنرا به آرامی جرعه جرعه بنوشند.
• فورا بعد از آن، دهان خودرا با آب بشویید تا اسیدها و قندهای باقیمانده از بین بروند.
• از نی برای کاهش تماس بین آب میوه و دندان ها استفاده کنید.
تیم تحقیقات حال درحال بررسی این است که اگر افراد چندین بار در روز آب میوه بنوشند، چه اتفاقی می افتد. تحقیقات آینده می تواند بررسی کند که آیا افزودن پروتئین های محافظ مانند موسین ها به نوشیدنی های روزانه می تواند از دندان ها و لثه های افراد محافظت کند یا خیر.
بطور خلاصه پژوهشگران گفتند که بزاق با ایجاد یک لایه لغزنده روی دندان ها، از دندان ها و لثه ها در مقابل باکتری ها محافظت می کند و همینطور می تواند به ترمیم لطمه های اولیه مینای دندان کمک کند. براستی، محققان دریافتند که آب سبب اختلال اولیه بیشتری در خواص محافظتی بزاق می شود، بااینکه بهبودی بسیار سریع تر است. پژوهشگران سفارش می کنند خردسالان و بزرگسالانی که می خواهند مقداری آب میوه بنوشند، باید: • آب میوه را به سرعت بنوشند، نه اینکه آن را به آرامی جرعه جرعه بنوشند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب