با کودکان بدغذا چگونه رفتار کنیم

با کودکان بدغذا چگونه رفتار کنیم

سلامت: بغیر از ذائقه در بسیاری از مواقع رفتارهای غلط غذایی خانواده عامل اصلی ایجاد بدغذایی در بچه ها است.


به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، بدغذایی کودکان همچون معضلاتی است که خانواده های زیادی با آن درگیر هستند. در خیلی از دورهمی ها و مهمانی ها پدران و مادرانی را می بینید که کودکان شان تمایلی به خوردن غذا از خود نشان نمی دهند و والدینی که بشقاب به دست دنبال آنها برای دادن یک قاشق غذا هستند. اینکه چرا این کودکان علاقه ای به خوردن غذا ندارند و خانواده ها چگونه می توانند این مشکل را مرتفع کنند. شاید سوال خیلی از آنها باشد.
دکتر سمیرا ابراهیم اف متخصص تغذیه درباره ی بدغذایی کودکان می گوید:
بطور معمول بدغذایی در بچه ها اینگونه تعبیر می شود که آنها از پذیرفتن غذاهای جدید امتناع می کنند و محدودیت خوراک دارند، یعنی فقط یک سری از غذاها را می خورند و تنوع غذایی ندارند.
وی در ادامه عوامل موثر بر روی بدغذایی کودکان را اینگونه عنوان می کند:
یک سری عوامل ژنتیکی هستند که در تعیین ذائقه نقش دارند. به هر حال هر کسی ذائقه ای دارد. بغیر از ذائقه در بسیاری از مواقع رفتارهای غلط غذایی خانواده عامل اصلی ایجاد بدغذایی بچه ها است. در سنین پایین زمانی که تغذیه تکمیلی آغاز می شود بچه ها باید با طعم های مختلف آشنا گردند. غذاها باید به مقدار کم، و در زمان خودشان مصرف شوند. اینگونه نباشد که به بچه 6 ماه، غذایی که مربوط به 10 ماهگی اش است، را بدهیم. بدین سبب طبق پروتکلهای تغذیه تکمیلی باید غذاهای مختلف را تست کنند. سر سفره خانواده نیز باید تا جایی که امکان دارد باتوجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر خانواده غذاهای مختلف گذاشته شود. اگر بچه ای از خوردن غذایی امتناع کرد نباید آنرا برای همیشه از سفره غذایی بچه حذف نماییم. گاهی اوقات لازم است یک غذا را 10 تا 15 بار به بچه ارائه دهیم تا پس از آن، خوردن یا نخوردن آنرا بپذیرد.
مطمئن ترین افراد برای بچه ها، پدر و مادرشان هستند از نظر آنها هر کاری که والدین شان انجام دهند، پسندیده و قابل انجام است. بدین سبب وقتی بچه می بیند مادرش میوه می خورد این بچه هم به خوردن میوه گرایش پیدا می کند. اما اگر مادری هیچ گاه خودش میوه نخورد بچه ممکنست هیچ گاه سراغ خوردن آن نرود، از جانب دیگر این بچه اگر ببیند مادر شکلات می خورد یا خواهر و برادر بزرگ ترش چیپس و پفک می خورند این عادت در او شکل می گیرد.

ابراهیم اف درباره ی چگونگی رفتار خانواده ها با این مشکل اظهار می دارد:
تنوع غذایی داشته باشند. غذاهایی که خیلی شور یا شیرین هستند را از بچگی، به آنها ندهیم تا بچه ها گرایش به این طعم ها نداشته باشند، در غیر این صورت در بزرگسالی هم به سمت خوردن این نوع از غذاها می روند. در حقیقت هر چه سفره غذایی خانواده سالم تر باشد و کمتر غذاهای ناسالم به بچه داده شود زمینه ایجاد این نوع بدغذایی ها که فقط خوردن غذاهای صنعتی است، ایجاد نمی شود.
این متخصص تغذیه استفاده از غذاهای فست فودی را برای کودکان بدغذا و گرایش این کودکان به سمت این نوع از مواد غذایی را اینگونه تشریح می کند:
نخستین قدم این است که بچه ها را در برخورد با این غذاها قرار ندهیم و اینکه وقتی بچه کار خوبی انجام می دهد از غذاهای فست فودی به عنوان جایزه استفاده نکنیم، تا بچه این غذاها را با شادی تلفیق نکند. بطورمثال زمانی که نمره خوب می گیرد جایزه بطورمثال پیتزا بگیرد این پس از یک مدت دیگر براش جا می افتد که باید فقط از این غذاها استفاده نماید. طعم دهنده هایی که به این غذاها اضافه می شوند و نوع طبخ شان جوری است که بچه ها راغب تر به خوردن آنها هستند و غذاهای سنتی را نمی خورند. بدین سبب تا جایی که امکان دارد برای آنها تهیه نشود. بچه ها بطور معمول اگر برای مدتی گرسنه بمانند هر غذایی جلویشان بگذارند می خورند. این ما هستیم که سلیقه اش را دستکاری می نماییم بچه می فهمد که اگر خودش را لوس کند یا بطورمثال 2 ساعت غذا نخورد بلاخره غذای دلخواه اش برای او آماده می شود. اگر مادر بتواند مقاومت و کمی تحمل کند و بلا فاصله با هر بدغذایی که پیش می آید این غذاهای صنعتی را جلوی بچه نگذارد میل به خوردن آن هم اساسا کمتر می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره ی علاقه نداشتن و نخوردن گوشت از طرف کودکان عنوان می کند:
گوشت به هر حال منبع پروتئین است و انواع یا جایگزین های آن باید حتما در رژیم غذایی باشد. اگر بچه ای گوشت تکه ای نمی خورد می توان از چرخکرده آن بهره برد یا اینکه بچه ای امکان دارد، گوشت پخته دوست نداشته باشد می توان از کبابی آن استفاده نمود. به هر حال با مدلهای مختلفی می توان گوشت را درست کرد یا در غذاها به شکلی مخلوط کرد که بچه متوجه آن نشود. تا جایی که ممکنست باید اهتمام کنید ذائقه بچه از طعم گوشت جدا نشود، چون هر چه که فاصله بگیرد از نخوردن آن دیگر پذیرش اش برای بچه مشکل تر می شود.
اما یک سری مواد غذایی هم داریم که می توانند با درجات مختلف جایگزین گوشت شوند. برای مثال می توان از حبوبات در غذای بچه ها بهره برد تا مقداری پروتئین برای آنها تامین گردد یا می توان از تخم مرغ بهره برد.
ابراهیم اف درباره ی خواص زرده و سفیده تخم مرغ برای کودکان می گوید:
تخم مرغ ترکیبی است که زرده و سفیده اش اگر در کنار هم باشند بهترین جذب را دارند. پروتئین در سفیده و چربی در زرده آنست. حال اگر بچه ای زرده آنرا نمی خورد، سفیده اش را هم اگر استفاده نماید مشکلی ندارد و می تواند به عنوان یک منبع پروتئین بخصوص برای صبحانه مصرف شود.
تقریباً هر 2 عدد سفیده تخم مرغ به اندازه یک تخم مرغ کامل می تواند انرژی به بچه برساند. اگر بخواهیم پروتئین خیلی خوبی به بچه برسد باید 2 عدد سفیده را بخورد اما اگر 2 تا سفید هم امکان نداشت، خوردن یک عدد هم کافی است. البته این مساله به سن بچه و جثه او هم بستگی دارد. همین طور حواس مان باشد که بچه حساسیت به سفیده تخم مرغ نداشته باشند چون که پروتئین هایی که در سفیده تخم مرغ هستند ممکنست حساسیت زا باشند. باید برای کودکان یک سال با مقدار کم شروع نماییم.



1403/02/09
14:26:28
5.0 / 5
108
تگهای خبر: سفر , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
سلامت