۲۲۰ بیمار مبتلا به اوتیسم در مازندران شناسایی شدند
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی مازندران اظهار داشت که 220 بیمار مبتلا به اوتیسم در استان شناسایی شده اند و هم اکنون از خدمات حمایتی این نهاد بهره مند هستند.
« اوتیسم » یا « درخودماندگی » یک اختلال عصبی - رشدی یا نورولوژیک است که در سالهای اولیه رشد کودک یعنی تا قبل از سه سالگی نمایان می شود. طیفی از این اختلال در صورت تشخیص به موقع بوسیله غربالگری قابل مداخله و درمان است. بروز رفتارهای تکراری وکلیشه ای، نقص در مهارت های ارتباطی کلامی و غیر کلامی و رفتارهای اجتماعی می تواند همچون علایم اوتیسم باشد. کودکان مبتلا به اوتیسم برای ایجاد یک رابطه قابل فهم با دیگران مشکل دارند و آنها اغلب از ناتوانی های دیگری نیز رنج می برند که در ارتباط با یادگیری است و به همراه اوتیسم در فرد بروز می کند.
عبدالرضا قلندری روز دوشنبه در آستانه هفته جهانی اوتیسم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود که این تعداد افراد شناسایی شده دارای اختلال اوتیسمی در گروه سنی ۲ تا ۱۵ سالگی قرار دارند و بوسیله پنج مرکز وابسته به بهزیستی در ساری، بابل، آمل و چالوس خدمات تخصصی آموزشی و توانبخشی مورد نیاز را دریافت می کنند.
وی با اظهار اینکه در مراکز تخصصی برای ارائه خدمات به افراد دارای اختلال طیف اوتیسم از کارشناسان تیم درمان، پزشکی، روانی، توانبخشی و اجتماعی استفاده شده است، اظهار داشت که کادر این مراکز تلاش می کنند تا ضمن ارائه خدمات درمانی جهت کمک به بهتر زندگی کردن این افراد، آموزش های خانواده محور و بسته های آموزشی برای چگونگی ارتباط گیری و اجتماعی شدن این کودکان را ارائه می کند.
معاون بهزیستی مازندران همین طور از راه اندازی یک مرکز جدید اوتیسم در استان هم آگاهی داد و اظهار داشت که این مرکز تا آخر سال در شهرستان قائمشهر راه اندازی خواهد شد.
تشخیص به موقع در سامانه غربالگری
قلندری تشخیص اختلال اوتیسم در کودکان را موثرترین راه ارائه کمک به افراد مبتلا به اختلال دانست و از خانواده های دارای نوزاد خواست تا بوسیله سامانه ملی غربالگری اوتیسم از سلامت کامل فرزندشان اطمینان حاصل کنند.
وی اظهار داشت: شناسایی به موقع و زودهنگام در کنار شروع درمان و توانبخشی بر کنترل اختلالات اوتیسم تاثیر زیادی دارد و مناسب ترین زمان شناسایی هم سن ۲ تا سه سالگی است و برای این منظور خانواده علاوه بر اینکه باید به رفتارهای کودکش توجه جدی کند، می تواند از سامانه ملی غربالگری اوتیسم هم کمک بگیرد.
این مسوول اضافه کرد: چنانچه والدین تمایل به مراجعه حضوری به ادارات بهزیستی یا پایگاه های غربالگری ندارند، می توانند نسبت به تکمیل آزمون هیوا در سامانه autism.behzisti.net اقدام و گزارش وضعیت فرزند خودرا از سامانه دریافت نمایند.
معاون بهزیستی مازندران اظهار داشت: والدین با رفتن به سامانه ملی غربالگری اوتیسم، باید به پرسش هایی در باره کودکشان پاسخ دهند و در حقیقت پاسخ آنها مشخص خواهد نمود که کودکاشان مبتلا به اوتیسم است یا خیر و در صورت تشخیص اوتیسم، کودک برای دریافت خدمات به پایگاه های بهزیستی معرفی خواهد شد و بعد از طی مراحل اداری همچون کمیسیون های پزشکی و مشخص شدن سطح اختلال، اقدامات بعدی خدماتدهی از قبیل آموزشی، درمانی و توانبخشی به فرد مبتلا آغاز می شود.
قلندری یکی از اشکالات در ارتباط با اوتیسم را عدم پذیرش یا پذیرش سخت والدین برشمرد و اضافه کرد: این مساله سبب شده تا خدمات درمانی و توانبخشی به برخی کودکان مبتلا به موقع برسد و یا اثربخشی مناسب و لازم را نداشته باشد، در حالیکه تشخیص و اقدامات درمانی و توانبخشی به موقع می تواند بسیار در این بخش به کودکان برای بازگشت به زندگی عادی و جامعه کمک نماید.
وی در عین حال مشخص نبودن علایم را هم از دیگر مشکلات مهم شناسایی مبتلایان به اوتیسم ذکر کرد و توضیح داد: اصولا کودکان مبتلا به اوتیسم در ظاهر همچون افراد عادی هستند و معلولیت و نقصی در آنها دیده نمی گردد، اما به مرور زمان و بالا رفتن سن این افراد به علت اختلالاتی که دارند نمی توانند با اطرافیان و جامعه ارتباط برقرار کنند و به همین خاطر هم منزوی می شوند.
معاون توانبخشی بهزیستی مازندران با تکیه بر این که افراد اوتیسم با عنایت به شدت و سطح بیماری به خدمات توانبخشی نظیر کاردرمانی و گفتار درمانی نیاز دارند، اظهار داشت: این مراحل درمانی ضروری هزینه های سنگینی را در بردارد که برخی مواقع از توان خانواده ها خارج است و بهزیستی ماهانه هزینه حدود ۱۵۰ هزار تومانی به این خانواده ها پرداخت می کند.
وی همین طور به تبحرهای خاص هنری برخی بیماران اوتیسم بعنوان خاصیت های آنها نام برد و اضافه کرد: برای رشد و اعتلای مهارت های آنها هماهنگی های صورت گرفته با فنی و حرفه ای کارگاه های آموزش مهارتی برای آنها تشکیل می شود.