چرا پروتئین ماده ای ضروری برای بدن است؟

چرا پروتئین ماده ای ضروری برای بدن است؟

سلامت: «پروتئین» در رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، گوارش و تمام کارهای حیاتی بدن بسیار اهمیت دارد.


به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، پروتئین ها یکی از سه گروه اصلی مواد مغذی هستند که حیات بدن به آنها وابسته است. پروتئین ها، مولکول های درشتی هستند که مانند یک تسبیح که از دانه های کوچکتری تشکیل شده، از واحدهای کوچکتری به نام اسیدآمینه تشکیل شده اند و به دلیل داشتن عامل نیتروژنی از دو گروه دیگر کربوهیدرات ها و چربی ها متمایز می شوند. پروتئین ها، نقش های بسیار متنوع و مهمی در بدن ایفا می کنند. سلول های بدن برای ادامه فعالیت خود به پروتئین ها وابسته هستند.
رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خونرسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیتهای حیاتی بدن به این ماده مهم یعنی پروتئین وابسته است. پروتئین های بدن از مجموعا ۲۱ نوع اسیدآمینه تشکیل شده اند که بدن تنها می تواند ۱۳ نوع آنها را خودش تولید نماید و ۸ مورد باقیمانده باید بوسیله مصرف مواد غذائی تامین شود. این هشت مورد با عنوان اسیدهای آمینه ضروری نامگذاری شده اند. مواد غذائی حیوانی بهترین منبع برای دریافت پروتئین کامل هستند، پروتئین کامل تمام هشت اسید آمینه ضروری را دارا است. از طرفی پروتئین های غیرکامل که بیشتر منبع گیاهی دارند، فقط برخی از این اسیدآمینه ها را دارا می باشند.
عدم دریافت کافی پروتئین با مشکلاتی همچون عقب ماندگی رشد، ضعف بدن، افزایش مبتلاشدن به عفونت ها، تحلیل عضلات، ادم، ریزش مو، کاهش یادگیری، کم خونی و غیره همراه می باشد. جالب است بدانید که کمبود پروتئین فقط در افراد کم وزن و لاغر بوجود نمی آید و افراد با اضافه وزن که الگوی غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات بدون توجه به منابع پروتئینی را داشته باشند نیز در معرض کمبود پروتئین قرار دارند.
برای تامین پروتئین مورد نیاز لازم است منابع آنرا شناخته و در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانیم. منابع حیوانی شامل انواع گوشت ها، لبنیات و تخم مرغ هستند. در مصرف گوشت ها به ویژه از نوع قرمز به دلیل داشتن چربی اشباع و کلسترول و افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی، باید محدودیت هایی را در نظر داشت. حبوبات و سویا نیز همچون منابع خوب پروتئین های گیاهی هستند.
نکته ای که باید مدنظر قرار داد این است که به دلیل ناکامل بودن پروتئین های گیاهی لازم است آنها را در ترکیب با یکدیگر مصرف کرده تا از کفایت اسیدهای آمینه اطمینان حاصل شود. برای مثال ترکیب کردن حبوبات با غلات یا غلات با لبنیات. در نتیجه یک وعده عدس پلو یا ترکیب نان با ماست وعده کاملی از نظر پروتئین به حساب می آید.
با عنایت به افزایش قیمت منابع غذایی حیوانی و احتمال عدم امکان مصرف کافی این مواد برای برخی از اقشار جامعه، لازم است که آموزش های لازم در حوزه تنظیم سبد غذایی خانوار به جهت دریافت کافی پروتئین ها، باتوجه به توان اقتصادی خانواده، به ویژه در ارتباط با کودکان، سالمندان و خانم های حامله مورد توجه قرار گیرد.



187
5.0 / 5
1403/06/17
12:13:00
تگهای خبر: آموزش , بیمار , بیماری , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
سلامت