چاقی در مغز آغاز می شود!

چاقی در مغز آغاز می شود!

به گزارش سلامت، مطالعه ای جدید نشان داده است که مغز نقش اساسی در ایجاد چاقی دارد.


به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، تعداد افراد چاق در دهه های اخیر به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده است و مشکلات قابل توجهی را برای خود آنها، سیستم های مراقبت های بهداشتی و کسانیکه آنها را درمان می کنند، بوجود می آورد. هورمون انسولین نقش کلیدی در ایجاد چاقی دارد. تا همین اواخر، علایم گوناگونی وجود داشته است که نشان می داد انسولین سبب اختلالات عصبی و متابولیک، بخصوص در مغز می شود. مطالعه جدیدی توسط بیمارستان دانشگاه توبینگن، مرکز آلمانی تحقیقات دیابت (DZD) و هلمهولتز مونیخ، درک جدید جالبی را در مورد ریشه های دیابت نوع دو و چاقی و همینطور عملکرد مغز بعنوان یک مرکز کنترل حیاتی عرضه می دهد.
به نقل از ساینس دیلی، چاقی از سال ۲۰۲۰ به صورت رسمی در آلمان بعنوان یک بیماری شناخته شده است. این بیماری سبب ایجاد برخی از بیماری های دیگر همچون دیابت، حملات قلبی و حتی سرطان می شود. سازمان بهداشت جهانی پیش از این چاقی را یک اپیدمی اعلام نموده بود که بیشتر از یک میلیارد نفر را در سراسر دنیا و حدودا ۱۶ میلیون نفر را فقط در آلمان تحت الشعاع قرار داده است. شاخص توده بدنی ۳۰ یا بیشتر، چاق درنظر گرفته می شود و رژیم غذایی نامناسب و ورزش ناکافی اغلب بعنوان علل این بیماری مزمن ذکر می شوند. با این وجود، مکانیسم هایی که در بدن منجر به چاقی و ایجاد بیماری می شوند، پیچیده تر هستند.

چاقی و نقش انسولین در مغز

توزیع ناسالم چربی بدن و افزایش وزن مزمن با حساسیت مغز به انسولین مرتبط می باشد.
انسولین چه عملکردهای خاصی را در مغز انجام می دهد و چگونه بر افراد با وزن طبیعی تاثیر می گذارد؟ پروفسور استفانی کولمن و همکارانش در مطالعه خود، در بیمارستان دانشگاه توبینگن برای دیابت، غدد درون ریز و نفرولوژی را بررسی کردند. پروفسور کولمن، رهبر این مطالعه می گوید: یافته های ما برای نخستین بار نشان داده است که حتی مصرف مختصر غذاهای بسیار فرآوری شده و ناسالم مانند شکلات و چیپس سبب تغییر قابل توجهی در مغز افراد سالم می شود که امکان دارد علت اولیه چاقی و دیابت نوع ۲ باشد. در حالت سالم، انسولین اثر سرکوب کننده اشتها در مغز را بر عهده دارد. با این وجود، بطور دقیق تر در افراد دچار چاقی، انسولین دیگر رفتار غذا خوردن را به درستی تنظیم نمی کند و در نتیجه مقاومت به انسولین بوجود می آورد. خانم کولمن می گوید: جالب است که در شرکت کنندگان سالم مطالعه ما، مغز بعد از مصرف کالری بالا در کوتاه مدت، کاهش حساسیت مشابهی به انسولین نشان داد که مشابه افراد چاق بود. او می افزاید: این اثر حتی یک هفته بعد از بازگشت به یک رژیم غذایی متعادل قابل مشاهده می باشد.

روی مغز تمرکز کنید

پروفسور آندریاس بیرکنفلد (Andreas Birkenfeld)، مدیر پزشکی داخلی و نویسنده نهائی این مطالعه، نتیجه گیری می کند: ما فرض می نماییم که پاسخ انسولین مغز پیش از هر گونه افزایش وزن، با تغییرات کوتاه مدت در رژیم غذایی سازگار می شود و در نتیجه سبب ایجاد چاقی و سایر بیماری های ثانویه می شود. یافته های کنونی به تحقیقات بیشتر در مورد این که چگونه مغز در ایجاد چاقی و سایر بیماری های متابولیک نقش دارد، خواهد انجامید.

دوره کوتاه با اثرات گسترده

۲۹ مرد داوطلب با وزن متوسط در این مطالعه شرکت نمودند و به دو گروه تقسیم شدند. برای پنج روز متوالی، گروه اول باید رژیم غذایی معمول خویش را با ۱۵۰۰ کیلو کالری از میان وعده های بسیار فرآوری شده و پر کالری تکمیل می کردند. کالری اضافی توسط گروه کنترل مصرف نشد. هر دو گروه بعد از ارزیابی اولیه تحت دو معاینه جداگانه قرار گرفتند. یک معاینه فورا بعد از دوره پنج روزه انجام شد و دیگری هفت روز بعد از آنکه گروه اول رژیم غذایی معمول خویش را از سر گرفتند، انجام شد. محققان از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) جهت بررسی محتوای چربی کبد و حساسیت مغز به انسولین استفاده کردند. نه تنها محتوای چربی کبد گروه اول بعد از پنج روز به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده بود بلکه در کمال تعجب، حساسیت کمتر به انسولین در مغز در مقایسه با گروه کنترل، یک هفته بعد از بازگشت به رژیم غذایی عادی هم ادامه داشت. این اثر قبلا فقط در افراد چاق مشاهده شده بود.


155
5.0 / 5
1403/12/13
11:44:52
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
لینک دوستان سلامت
سلامت