خواص والزیتون معجزه گر
سلامت: زیتون به سبب داشتن ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان دارای خواص بسیار است، آنتی اکسیدان هایی که آنرا به یکی از دوست داران قلب تبدیل نموده و روغنی که در پیش گیری از تعدادی از انواع سرطان ها تاثیر فراوان دارد.
به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، زیتون برای خیلی ها یادآور سوغاتی از خطه شمال به ویژه استان گیلان است. کمتر کسی هست که به گیلان سفر کند و زیتون پرورده آنرا نخورد. یا به عنوان سوغاتی با خود نیاورد. بطور معمول در سفره ما ایرانی ها، زیتون به عنوان یک چاشنی، طرفداران خاص خودرا دارد. روغن زیتون نیز به عنوان یکی از مشتقات زیتون کاربرد زیادی دارد. بسیاری از افراد ممکنست مزه آنرا دوست نداشته باشند اما روغن زیتون یکی از سالم ترین و مفیدترین ترکیبات روغنی در جهان است که بیشتر استفاده آن در آشپزی است، در تولید مواد بهداشتی هم مورد استفاده قرار می گیرد و خواص درمانی زیادی دارد.
تاریخیچه زیتون
استفاده از زیتون قدمتی طولانی دارد و از قدیم الایام برای سلامتی سفارش می شده است. در گذشته این میوه نشانی از صلح و ثروت در بعضی از کشورها بود. هم اکنون نیز از شاخه آن در پرچم سازمان ملل به عنوان نماد صلح استفاده می شود.
منشأ این میوه به احتمال زیاد مناطق مدیترانه ای بوده و از آنجا به سایر نقاط جهان رفته است. در کشور ما نیز جایگاه اصلی این میوه را مناطق شمالی کشور به ویژه استان گیلان می دانند. در این استان مصرف زیتون به شکل های مختلف رواج زیادی دارد. اما جالب است بدانید تا قبل حمله مغول، کشت زیتون بیشتر در جنوب کشور رواج داشته است. اما پس از حمله مغولان، ظاهراً زیتون کاری منحصر به رودبار در استان گیلان شده است. بطوریکه ناصرخسرو در سفرنامه خود از وجود زیتون در منجیل و رودبار سخن گفته است.
وَالتِّینِ وَالزَّیْتُونِ
در باب اهمیت این میوه در اسلام همین بس که از زیتون بطور مستقیم 6 بار در قرآن سخن به میان آمده و میوه ای است که خداوند به آن سوگند یاد کرده است. همین طور درباره ی فواید زیتون خصوصاً روغن آن در روایات اسلامی نیز احادیثی از ائمه اطهار (ع) نقل شده است.
امام رضا (ع) درباره ی خاصیت زیتون می فرمایند: «زیتون غذای خوبی است. دهان را خوشبو می کند و بلغم را می زداید و رنگ چهره را روشن می گرداند. و اعصاب را محکم ساخته، خشم و غضب را فرو می نشاند». درباره ی اهمیت روغن زیتون پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: « روغن زیتون بخورید، برای اینکه صفرا و سودای بدن را متعادل می سازد، بلغم را از بین می برد، اعصاب را قوی و انسان را خوش اخلاق و نیک نفس می کند، غم و اندوه را برطرف می نماید».
مهشید محمدی زادگان کارشناس تغذیه درباره ی ارزش غذایی زیتون می گوید:
زیتون را در هرم غذایی که داریم جزو گروه روغن ها حساب می نماییم. 7 زیتون سبز، 10 زیتون سیاه، و یک قاشق روغن زیتون هر کدام 45 کالری دارند.
از نظر خواص درمانی به خاطر آنتی اکسیدان هایی زیتون یا روغن آن دارد در درمان خیلی از بیماریها بخصوص پیش گیری از بیماریهای قلبی و عروقی، آلزایمر، سلامت مغز، جلوگیری از بیماریهای التهابی و فشار خون بالا، تنظیم قند خون و پیش گیری از سرطان موثرند.
در رژیم های مدیترانه ای که بر پایه میوه، سبزیجات و دانه های روغنی است و الان خیلی متداول می باشد زیتون یکی از مواد غذایی پر مصرف است. همین طور در رژیم های غذایی، زیتون چون خیلی خاصیت سیرکنندگی دارد ما می توانیم به عنوان میان وعده استفاده نمائیم. زیتون حتی در کنار صبحانه در رژیم های لاغری خیلی می تواند کمک نماید. مصرف زیتون سبز در کشور ما متداول می باشد و طعم زیتون سبز را بیشتر می پسندیم.
اهمیت زیتون در طب سنتی
برمبنای طب سنتی زیتون جزو میوه ها با طبیعت گرم و خشک است. که باید با مصلحات آن مغز گردو، مغز بادام، سرکه و شیرینی های طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. افراد گرم مزاج نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. همین طور سفارش می شود زیتون همراه غذا میل شود چونکه موجب تقویت معده می شود. از نظر آنها بهترین نوع زیتون، زیتونی است که در آب نمک پروده شود.
انواع زیتون
زیتون از نظر رنگ، دارای انواع مختلفی است که مهم ترین آنها زیتون های سبز و سیاه می باشد. جالب است بدانید میوه همه درختان زیتون در ابتدا به رنگ سبز است و در نهایت با گذشت زمان ممکنست باتوجه به گونه ی درخت رنگ آنها تیره شده و در هنگام رسیدن کامل سیاه رنگ شوند. زیتون سبز و سیاه تفاوت چندانی با هم ندارند و شاید تنها تفاوتشان این باشد که زیتون های سیاه کمی روغنی تر هستند. در کشور ما زیتون سیاه قابل کشت نیست. اسپانیا و ایتالیا از تولیدکنندگان اصلی این نوع زیتون هستند.
روغن زیتون
شاید یکی از مهم ترین شیوه های مصرف زیتون، تبدیل آن به روغن است. روغنی که بمراتب مفیدتر از روغن های حیوانی است و می توان از آن برای پخت وپز، تهیه لوازم بهداشتی و داروسازی استفاده نمود. این نکته قابل یادآوری است که روغن زیتون تصفیه نشده و بکر خواص بیشتری دارد. برای نگهداری از روغن زیتون باید به دو نکته دقت نماییم. این روغن به شدت در مقابل نور و هوا لطمه پذیر است. بهتر است برای نگهداری طولانی مدت آن در مکان خشک و خنک و درون شیشه های تیره نگهداری شود. قرار گرفتن آن در فضای باز بدون درب موجب فساد آن می شود. همین طور استفاده از روغن زیتون برای سرخ کردن با درجه حرارت بالا سفارش نمی شود چونکه در دمای بالا ممکنست تعدادی از خواص اش را از دست دهد. جالب است بدانید که کشورهای مدیترانه ای بیشترین مصرف کنندگان این روغن در جهان هستند که یکی از رموز عمر بالا در این کشورها شمرده می شود. کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان عمده ترین کشورهای تولید کننده روغن زیتون در جهان هستند. در کشور ما نیز دو شهر رودبار و طارم از تولیدکنندگان بزرگ این روغن هستند. بهترین زمان برای خرید روغن تازه زیتون پاییز است چونکه زمان تولید آن در این فصل است.
پرورده!
زیتون پرورده یکی از چاشنی های پرطرفداری است که اصالت آن به استان گیلان برمی گردد اما در شهرهای مختلف کشور به شیوه های مختلفی آنرا درست می کنند. برای تهیه آن به شیوه سنتی گیلانی ابتدا آب انار ترش را با رب انار شیرین مخلوط کنید. سپس سیر له شده، نمک، فلفل، روغن زیتون، گردوی خورد شده و سبزی های معطر را به مواد اضافه کرده، و در آخر زیتون بدون هسته را به مواد اضافه و خوب مخلوط کنید. حدود ۱۲ ساعت در ظرف در بسته در یخچال قرار دهید، تا مزه ها به خورد هم برود. در مخلوط سبزی های معطر از زولنگ(سبزی بومی شمال) به عنوان سبزی اصلی، نعناع، کمی مرزه، گشنیز، پونه استفاده می شود. اما اگر این ترکیب در دسترس نبود، از سبزی های معطری مانند نعناع، مرزه، آویشن، گلپر، جعفری و گشنیز استفاده کنید.
برگ زیتون
برگ زیتون خواص درمانی بسیاری مانند کنترل فشارخون، درمان دیابت، جلوگیری از پوکی استخوان، خواص ضدویروسی، جلوگیری از بیماریهای قلبی و... دارد. شما می توانید آنرا هم بصورت تازه، چای یا عصاره مصرف کنید.
چای برگ زیتون
بعد از چیدن برگ ها، باید آنها را کاملا خشک کنید و بعد از خرد کردن ساقه و اضافات آنها را جدا کنید. سپس یک قاشق از برگ خرد شده زیتون را در یک فنجان آب جوش بریزید، این چای پس از 10 تا 15 دقیقه آماده نوشیدن است.
سخن آخر
زیتون به عنوان یکی از میوه های پر خاصیتی است که طرفدران زیادی دارد. علاوه بر مصرف خوراکی خواص درمانی زیادی هم دارد و تاثیرات استفاده از روغن آن در پیش گیری از تعدادی از انواع سرطان ها اثبات شده است.
منبع: salamatpic.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب