فرشتگان نجاتی كه با شماره ۱۱۵ فرود می آیند

فرشتگان نجاتی كه با شماره ۱۱۵ فرود می آیند

سلامت: بیست وششمین روز از شهریور همه ساله روز قدردانی از سپیدپوشان بهشتی اورژانس است فرشتگان مهربانی با شماره 115 كه در حوادث مختلف، در پیشانی احیای جان و بازگرداندن سلامت لطمه دیدگان انواع حوادث و بیماران بدحال حضور دائمی دارند و با حلم و تخصص، خدماتی شایسته و بایسته را عرضه كرده و همیشه جهادی و ایثارگرانه در این راه گام برداشته اند.


۲۶ شهریور ماه سالروز تاسیس تشکیلات فوریت های پزشکی یا اورژانس ۱۱۵ در ایران است، مجموعه ای که کارنامه اش در سال های اخیر در ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در سوانح عمدی و غیر عمدی، حوادث غیر مترقبه و فوریت های پزشکی در هنگام بروز بیماری های نوپدید، جدید و بلایای طبیعی و انسان ساخت برای آحاد مردم حیاتبخش و درخشان است.
آری بیست و ششم شهریور ماه روز قدردانی از نیروهای عملیاتی است که در رویدادهای گوناگون، از یک سانحه رانندگی تا حوادث گسترده، اولین مواجهه را با مصدومان و همراهانشان دارند و چه زیبا با صبر و بردباری، خدمات اولیه را که نقشی حیاتی در بهبود وضعیت سانحه دیدگان دارد به آنان ارائه می دهند و حیات باردیگر را برایشان به ارمغان می آورند.
خدمت رسانی فوریتی در شرایط بحران همیشه نیازمند ذهن هایی هوشیار است که ندای دردمند و بیمار را شنیده و با استفاده از تمام مهارت، دانش و هنر خویش، از مرزهای منیت گذشته و با اندیشه بهبود بیمار در طریق خدمت رسانی گام می گذارند.
همواره قسمتی از خدمات تلاشگران اورژانس ۱۱۵ به ارائه خدمات فوریت های پزشکی در بحران ها می گذرد، بارها و بارها در هنگام وقوع حوادث طبیعی، غیر طبیعی و انسان ساخت به چشم خود دیده ام که این سفیدپوشان بی ادعا به رغم وجود برخی انتظارات و کاستی ها، عاشقانه و صادقانه و با برخورداری از حس مسئولیت پذیری مثال زدنی همچنان و تنها به نجات جان بیماران می اندیشند و عرصه خدمت را به جولانگاه تسویه حساب تبدیل نکرده و هر روز نمایی از فداکاری و ایثار خودرا در عرصه خدمت به کشور و نجات جان هموطنانشان عیان می کنند.
بیشتر اوقات با خود می اندیشم که فرصت خدمت به بیماران و نجات جان آنان فرصتی است که خداوند منان نصیب بندگان برگزیده خود می کند وخوش به سعادت تکنسین های اورژانس ۱۱۵ که این فرصت را بدست آورده اند تا به عنوان خط مقدم جبهه درمان، اولین افرادی باشند که بر بالین مصدومین و بیماران اورژانسی حاضر شوند و حفظ حیات آنان را بر عهده بگیرند که این مهم خود به تنهایی نشان دهنده جایگاه باارزش این فرشتگان سپید بهشتی است.


از جمله افتخارات نظام سلامت کشور که همیشه تکیه گاهی مطمئن برای حرکت رو به جلو در زمینه توسعه خدمات سلامت بوده است، حضور نیروهای پرتوان اورژانس پیش بیمارستانی است که با علم به رسالت حرفه ای خود در چرخه نظام سلامت، به صورت فعالانه در حفظ جان بیماران و ارتقای سلامت عمومی سهیم شده اند.
بی شک با افزایش روند رو به رشد سوانح، حوادث و بلایا امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به سطوح پیشرفته خدمات و مراقبت های پیش بیمارستانی احساس می شود؛ امسال در حالی ۲۶ شهریور «روز ملی اورژانس پیش بیمارستانی» را گرامی می داریم که کادر بهداشت و درمان جامعه یکپارچه در نبردی نفس گیر در حال حراست از سلامت هموطنان خود در مواجهه با ویروس منحوس کرونا هستند و پرسنل غیور و خستگی ناپذیر اورژانس ۱۱۵ یکی از خط شکنان اصلی عرصه این حماسه بوده اند.
🔸از آغازین روز شیوع کرونا، اورژانس پیش بیمارستانی با آمادگی کامل و مثال زدنی در میدان حاضر شدند و ضمن انجام بی وقفه ماموریت های همیشگی و جاری خود در شهر و جاده و اورژانس هوایی، در انتقال بین بیمارستانی بیماران مشکوک به کرونا و انجام ماموریت های خطیر بیولوژیک با تمام قوا و از خود گذشتگی پا به میدان گذاشتند.


آری آنچه هستی را شکوه و زیبایی می بخشد جلوه وجود انسانهایی است که از قالب ها رها گشته و در بیکران خلقت، عظمت می آفرینند و برای جامعه، گویی باران هستند بر زمین تشنه، زیستن به خاطر محرومان و خدمت کردن به دردمندان و نیازمندان، سعادتی است که نیکان روزگار همیشه به دنبال آنند. اما رسیدن به آن، دستانی را می طلبد به بلندای آسمان، تا از خرمن اعلای معرفت خوشه های طلایی وصل را بچیند و زیبنده کار نمای خویش سازد.
امروز ۲۶ شهریور ۱۳۹۹ و در چهل و پنجمین سالگرد تاسیس اورژانس ۱۱۵، قدردان زحمات فرشتگان نجات بی ادعایی هستیم که با تلاش بی حد، خالصانه و بدون توقع، شب و روز در سرما و گرما، زندگی ارزشمندشان را وقف سلامت مردم کرده اند. درود لایتناهی بر شما فرشتگان نجات اورژانس که در همه لحظات سخت و جان فرسا، از آسایش خود چشم پوشیده و در جهت نجات جان انسان ها از هیچ کوششی دریغ نمی ورزید.
با وجود کادر خستگی ناپذیر اورژانس برای سلامت جامعه که یک موهبت الهی است و برکات خدمتشان برای همیشه در ذهن مردم این مرز و بوم ماندگار خواهد ماند موانع و مشکلاتی نیز در راه انجام ماموریت های این فرشتگان نجات وجود دارد که در این گزارش به بعضی از آنها اشاره خواهد شد
تحریم ها مانع استفاده اورژانس از بالگردهای دید در شب شده است
مدیر امور حوادث و بلایای سازمان اورژانس کشور اظهار داشت: تحریم های ظالمانه مانع استفاده اورژانس ۱۱۵ از بالگردهای دید در شب شده است.


حمیدرضا خانکه به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد سازمان اورژانس کشور اضافه کرد: نیروهای اورژانس ۱۱۵ اولین سفیدپوشان نظام سلامت هستند که در کنار بیماران ظاهر می شوند و خدمات را به بهترین کیفیت به بیماران ارائه می دهند.
وی با اشاره به اینکه تعداد نیروی انسانی اورژانس کشور باید تقویت شود و گستردگی مراکز اورژانس ۱۱۵ باید در جاده ها و شهرها افزایش یابد تا بتوانیم خدمات بهتری ارائه دهیم، تصریح کرد: زمان رسیدن نیروهای اورژانس ۱۱۵ در جاده ها به مصدومان کمتر از ۱۴ دقیقه و در شهرها کمتر از ۹ دقیقه است که البته این اعداد میانگین است و به دنبال این هستیم که این زمان را کاهش دهیم و زودتر به مصدومان برسیم.
مدیر امور حوادث و بلایای سازمان اورژانس کشور با اشاره به اینکه ایران یکی از پر مخاطره ترین کشورهای دنیاست و هم اکنون حدود ۵۲ مخاطره در ایران شناسایی شده، توضیح داد: بطور دائم لرزش هایی را تجربه می نماییم و ۹۳ درصد خاک کشور در معرض گسل قرار دارد و سیل هم ۵۰ درصد کشور را تهدید می کند.
خانکه افزود: حداقل در ۲۰ سال قبل ۶۰ درصد خساراتی که در حوادث دیدیم ناشی از سیلاب بوده است.
وی با اشاره به اینکه ایران بسیار گسترده است و مناطق صعب العبور بسیاری دارد، اظهار داشت: در سال های گذشته گسترش بسیار خوبی در افزایش تعداد آمبولانس های اورژانس ۱۱۵ و بالگردهای اورژانس هوایی داشتیم.
مدیر امور حوادث و بلایای سازمان اورژانس کشور اضافه کرد: حالا نیز به دنبال این هستیم که در کلانشهرها موتور آمبولانس را افزایش دهیم تا اگر ترافیک بود موتور آمبولانس ها بتوانند با سرعت بیشتری به مصدومان برسند.
انتقال ۳۲ هزار بیمار و مصدوم بدحال با بالگردهای اورژانس ۱۱۵
رئیس اورژانس هوایی کشور نیز با اشاره به اینکه این اورژانس بیش از ۲۲ هزار ماموریت امداد هوایی انجام داد، اظهار داشت: بالگردهای اورژانس ۱۱۵ در اجرای این ماموریت های خود بیش از ۳۲ هزار بیمار و مصدوم بدحال را به مراکز درمانی منتقل کردند.


محمد سرور به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد سازمان اورژانس کشور اضافه کرد: هم اکنون ۴۵ پایگاه اورژانس هوایی در سراسر کشور فعالیت دارند که با شروع طرح تحول نظام سلامت این خدمت جزو اولویت های اورژانس کشور قرار گرفت و از آن زمان همه تلاش خودرا انجام دادیم و در آینده نزدیک هم شاهد افتتاح چهل وششمین پایگاه در استان خراسان شمالی که تا کنون اورژانس هوایی نداشته است، خواهیم بود.
وی افزود: غالب بیماران که از طرف بالگردهای اورژانس ۱۱۵ به مراکز درمانی و بیمارستانی منتقل می شوند بیماران بدحالی هستند که به علت اولویت در زمان طلایی، بعد مسافت و بسته بودن مسیرها در حوادث طبیعی و غیرطبیعی مشمول دریافت خدمات اورژانس هوایی می شوند.
رئیس اورژانس هوایی کشور افزود: هموطنان عزیزی که گرفتار سکته های قلبی و مغزی شوند و برای دریافت خدمات تخصصی نیازمند به مراکز مجهز هستند و از فاصله آنها با این مراکز بیش از یک ساعت باشد نیز مشمول دریافت خدمات اورژانس هوایی می شوند و خدمات اورژانس هوایی به آنان ارائه خواهد شد.
سرور با اشاره به اینکه یکی از چالش های کشور رساندن ارگان های حیاتی مثل قلب، کبد و ریه برای پیوند به سایر بیماران از فرد دهند به فرد گیرنده حداکثر تا سه ساعت است، اظهار داشت: ایران نوزدهمین کشور پهناور دنیا است و به جهت اینکه بتوانیم ارگان های حیاتی را برای پیوند از شهری به شهری دیگر برسانیم نیازمند استفاده خدمات اورژانس هوایی هستیم.
وی اظهار داشت: از شروع سال تا کنون ۲ هزار و ۱۲۶ مادر حامله پرخطر را از مناطق سخت گذر به مراکز درمانی منتقل کرده ایم که برخی از آنها حتی در بالگردها زایمان داشته اند.
سرور افزود: در زمان حاضر بیش از ۲۰ فروند بالگرد در اختیار داریم و در توسعه اورژانس هوایی کشور با چالش های زیادی روبه رو هستیم، شرکت هایی که در حوزه غیرنظامی بتوانند با ما همکاری کنند به علت تحریم تعداد کمی هستند اما اهتمام در تامین زیرساخت های لازم داریم.
این مقام مسئول در سازمان اورژانس کشور تصریح کرد: با شروع به کار پایگاه اورژانس هوایی حدودا پوشش ما تبدیل به ۱۰۰ درصد می شود، اما تلاش ما این است که بتوانیم زمان طلایی را رعایت نماییم. زمان طلایی یک اصل در اورژانس است، یعنی همه افرادی که نیازمند دریافت خدمات هستند بتوانند ظرف حداکثر یک ساعت خودرا به مرکزی که خدمت مورد نظر آنها را ارائه می کند برسانند.
بیش از ۱۸ میلیون تماس با اورژانس در سال ۹۸ گرفته شد
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور با اشاره به اینکه در سال ۹۸، چهار میلیون و ۵۵۰ هزار و ۶۰۵ ماموریت توسط پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی انجام شده، اظهار داشت: در این سال ۱۸ میلیون و ۸۷۸ هزار و ۲۵۶ تماس تلفنی هم با سامانه ۱۱۵ (اورژانس پیش بیمارستانی) گرفته شده است.


حسن نوری به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد سازمان اورژانس کشور اضافه کرد: در سال ۵۴ پس از حادثه ای که در فرودگاه اتفاق افتاد، اورژانس پیش بیمارستانی در ایران راه اندازی شد. چهارمین کشور در جهان بودیم که اورژانس پیش بیمارستانی را راه اندازی نمود. پیش از انقلاب نیز در چند شهر دیگر اورژانس پیش بیمارستانی فعال شد و پس از انقلاب شهرهای دیگر نیز صاحب اورژانس پیش بیمارستانی شدند.
وی افزود: در دوره های بعدی بعد از جنگ مهم ترین برنامه توسعه پایگاه های اورژانس پیش بیمارستانی بود و این صورت گرفت و سه هزار و ۲۰۳ پایگاه اورژانس پیش بیمارستانی در کشور فعال شد.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور اظهار داشت: در سال های اخیر برنامه ما فقط توسعه پایگاه ها نیست، گرچه توسعه پایگاه ها هم از برنامه های ما است اما نوع تغییر لجستیک پیش بیمارستانی از برنامه های ما است و به دنبال اشکال جدیدی از خدمات هستیم و توسعه اورژانس هوایی و راه اندازی توسعه اورژانس موتوری بود و الان ناوگان آمبولانس موتوری بسیار گسترده در شهر تهران است.
نوری با اشاره به گسترش فعالیت در اورژانس ریلی، دریایی و هوایی نیز توضیح داد: پایگاه های دریایی در سال های گذشته توسعه خوبی پیدا کرده و انتقال مصدومان از جزایر جنوبی کشور به بندرعباس را بر عهده دارند. همین طور پایگاه های روستایی نیز راه اندازی شده در گذشته عمده تمرکز ما در شهر وجاده ها بود اما هم اکنون به توسعه اورژانس پیش بیمارستانی در همه کشور توجه داریم.
وی اضافه کرد: در زمینه اورژانس پیش بیمارستانی ریلی نیز اقدامات خوبی همچون آموزش مهمانداران داخل قطار و نظایر آن انجام شده و ارتباط دقیقی بین قطار و اورژانس پیش بیمارستانی به وجود آمده و پایگاه هایی در ایستگاه های اصلی راه آهن و راه اندازی اورژانس ریلی که می تواند مصدومان را بوسیله ریل منتقل کند قدم های آخر آن در حال انجام می باشد و به زودی راه اندازی شود.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور اظهار داشت: حدود ۱.۵ درصد از ماموریت های اورژانس پیش بیمارستانی به بیماران گرفتار سکته مغزی مرتبط می شود. البته از شروع ورود کووید ۱۹ به کشور ۳۷ درصد درخواست های آمبولانس برای بیماران سکته مغزی کاهش یافته است.
وی ادامه داد: یکی از امکاناتی که به اورژانس پیش بیمارستانی اضافه شده و در سرعت اعزام پرسنل اورژانس به بالای سر بیمار تاثیر گذار است دسترسی ما به لوکیشن بیمار است که با هماهنگی که با مخابرات انجام داده ایم و می توانیم بلافاصله از روی تلفن بیمار به محل وی دسترسی پیدا کرد و آمبولانس به دقیق ترین آدرس بیمار اعزام شود
نوری با اشاره به فعالیت نیروهای اورژانس ۱۱۵ در دوران شیوع کرونا اضافه کرد: متاسفانه در این زمان به علت مبتلاشدن به این ویروس چهار پرسنل عملیاتی خودرا از دست دادیم و آنها به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و بیش از دو هزار نفر از پرسنل اورژانس ۱۱۵ به کرونا مبتلا شده و به قرنطینه رفته اند البته خیلی از آنها از قرنطینه خارج شده و بلافاصله به محل کار برگشتند.
وی ضمن گلایه از تماسهای غیر فوریتی با شماره ۱۱۵ اظهار داشت: تماسهای تلفنی با این شماره ملی در خیلی از موارد فوریتی نیستند و بیشتر مواقع تماسهای مزاحم و غیرضروری داریم اما مواردی وجود دارد که نیروی پاسخگو به تماس نمی داند باید آمبولانس اعزام شود یا نه و از همین رو از موتور آمبولانس استفاده می شود.
نوری با اشاره به استفاده از طرح های ویژه در اورژانس کشور اظهار داشت: یکی از این طرح ها، طرح ۲۴۷ است که در مورد سکته های قلبی انجام می شود و دیگری استفاده از دستگاه نوار قلب کامل دو سیم کارته تولید شده توسط شرکت های داخلی است.
وی توضیح داد: مهمترین عامل مرگ و میر در بیماران سکته قلبی به هم ریختگی ضربان قلب است که در یک ساعت اول اتفاق می افتد و دقیقا در زمانی است که تکنسین اورژانس بالای سر بیمار است. بدین سبب ما آموزش های لازم را به تکنسین ها دادیم.

به گزارش سلامت به نقل از ایرنا، درتاریخچه اورژانس ایران آمده است که حادثه سال ۱۳۵۲ فرودگاه مهرآباد و نبود مجموعه امدادرسانی در آن زمان به تاسیس اورژانس در ایران انجامید. ساعت ۱۴ و ۵۰ دقیقه روز چهارشنبه ۱۴ آذر ماه سال ۱۳۵۲ بود که سقف سالن انتظار فرودگاه مهرآباد فرو ریخت و در این حادثه ۱۶ نفر کشته و ۱۱ تن مجروح شدند.
این حادثه به علت انعکاس وسیع در رسانه های داخلی و خارجی آن سال، در ردیف یکی از تلخ ترین وقایع کشورمان به ثبت رسید و این در حالی بود که هیچ سیستم از قبل طراحی شده ای برای کمک و انتقال مجروحان در این گونه حوادث ناگهانی وجود نداشت و مصدومان حادثه فرودگاه مهرآباد با خودرو های شخصی یا کمک سربازان به بیمارستان منتقل شدند.
بعد از این حادثه بود که سیستم فوریت های پزشکی کشور با عنوان اورژانس ۱۱۵ در کشور تاسیس و ایران بعنوان چهارمین دارنده خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در جهان شناخته شد.
نهایتا اورژانس پیش بیمارستانی ایران در ۲۶ شهریور ۱۳۵۴ در شهر تهران تاسیس و با ۲ آمبولانس و با شماره ۱۲۳ آغاز به کار کرد. با پیروزی انقلاب اسلامی، رشد اورژانس پیش بیمارستانی سرعت بیشتری به خود گرفت و شماره تلفن ۱۱۵ به آن اختصاص داده شد.
با وقوع جنگ تحمیلی، پرسنل اورژانس برای انتقال مجروحان به میدان های نبرد حق مقابل باطل شتافتند و توانستند نقش مهمی را در انتقال مجروحان دفاع مقدس ایفا کند؛ و بودند تکنسین هایی که در راه سرافرازی میهن اسلامی به شهادت رسیدند.
سالیانه حدود ۳۷۰ تا ۳۸۰ هزار نفر در حوادث رانندگی و ترافیکی در کشور مصدوم می شوند که تکنسین های اورژانس ۱۱۵ سالیانه بیش از سه میلیون و ۸۰۰ هزار ماموریت اورژانسی و فوریت های پزشکی را در سراسر کشور انجام می دهند.
اورژانس کشور تا سال ۹۵، دو هزار و ۵۰۰ دستگاه آمبولانس برای خدمات رسانی به مصدومان انواع حوادث در اختیار داشت که در سال ۹۸، این آمبولانس ها به پنج هزار و ۵۰۰ دستگاه افزایش یافته است به صورتی که هم آمبولانس های قدیمی را بازسازی کرده و هم آمبولانس های جدید را به ناوگان اورژانس کشور اضافه کرده و در حال افزایش آن است.
این سازمان در سال ۹۵، هفت فروند بالگرد داشت که تا آخر سال ۹۸، ۴۲ فروند بالگرد اورژانس هوایی در این سازمان فعالیت می کردند که پوشش ۱۵۰ کیلومتری هوایی را انجام می دادند، اما بگفته پیرحسین کولیوند رئیس سازمان اورژانس کشور هدف ما این است که این بالگردها را به ۵۴ فروند و در مراحله بعدی هم بالگردهای اورژانس ۱۱۵ را به ۷۵ فروند هم برسانیم.
اکنون ۴۵ سال از تأسیس مرکز فوریت های پزشکی یا اورژانس ۱۱۵ می گذرد زمان رسیدن نیروهای اورژانس ۱۱۵ در جاده ها به مصدومان کمتر از ۱۴ دقیقه و در شهرها کمتر از ۹ دقیقه است که البته این اعداد میانگین است و به تکنسین های اورژانس ۱۱۵ به دنبال این هستند که این زمان را کاهش داده تا زودتر به بالین بیماران و مصدومان انواع حوادث و سوانح احتمالی برسند.
امروز ۴۰۰ تکنسین پر سابقه و مسلط در امور فوریت های پزشکی در تیم عملیات ویژه اورژانس ۱۱۵ عضو هستند این نیروهای عملیاتی قابلیت اعزام سریع به انواع حوادث و سوانح طبیعی، غیر طبیعی و انسان ساخت را بوسیله زمینی، هوایی و دریایی را دارند.
تیم های عملیات ویژه اورژانس ۱۱۵ با هدف ساماندهی مدیریت طرح ریزی و اجرای ماموریت ها و عملیات هایی فراتر از بحث روتین اورژانس های شهری و بین شهری و ارتقای توان عملیاتی و استفاده از توانمندی های جسمی و فکری تکنسین های اورژانس تشکیل شده است.




منبع:

1399/06/31
13:35:18
5.0 / 5
986
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیمارستان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
سلامت